Ha a címből nem sikerült volna rájönnünk, a görögdinnyéről lesz szó. Erről az antioxidánsokban, C- és A-vitaminban gazdag gyümölcsről, mely sok betegségtől védhet meg - meg persze a kiszáradástól.
A nyárt és a görögdinnye elválaszthatatlanok. Ez a gyümölcs szinte az egész földön, bármelyik országban kapható, és bár sok országban egész évben fellelhető, nyaranta a legízletesebb és legszomjoltóbb. Lássuk most, hogy az ízén és ropogós, hűsítő állagán túl, miért is szeretjük még annyira - azaz 10 egészségi előnyét.
1:
A görögdinnye valóban nagyon egészséges, ugyanis a természet legerőteljesebb antioxidánsait tartalmazza. Mindegy, hogyan fogyasztjuk, szeletelve, késsel-villával, vagy gyümölcssalátába... a lényeg, hogy együk!
2:
Kitűnő C-vitaminforrás, és rengeteg A-vitamint is tartalmaz.
Az utóbbit báta-karotin koncentráció formájában - ami nagy segítség bőrünk számára a forró és verőfényes nyári napokon.
3:
A kívül zöld, belül vörös görögdinnye tartalmaz egy hatásos karotin-antioxidánst is, amit likopénnek nevezünk. Ez egy olyan anyag, mely szervezetünkön végigutazva semlegesíti a szabadgyököket. A szabadgyökök olyan anyagok testünkben, melyek rombolnak minket, kárt okoznak bennünk. Hogyan? Oxidálják a koleszterint, ezáltal hozzáragasztva azt az erek falához, amitől aztán az erek megvastagodnak és könnyen kialakulhat a szívroham, vagy szélütés.
4:
Meglepő, de igaz: a görögdinnye tartalmazza az összes gyümölcs közül a legnagyobb koncentrációban a likopént. Ez a csodás anyag, mely olyan vöröses színűvé teszi a gyümölcsöket, a prosztata-rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
5:
A görögdinnye gazdag továbbá nátrium és kálium elektrolitekben, ami izzadás által távozik belőlünk, és amint nyáron fokozottan érdemes pótolni.
6:
Ez a nyári finomság B-vitamint is tartalmaz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy energikusak legyünk. A táplálkozási szakértők gyakran B6- és B1-vitamin, illetve magnéziumforrásként javasolják a dinnyét. És miután igen magas a víztartalma (kb. 90%), és csekély a kalóriatartalma, ezért sok esetben előnyösebb, minden egyéb gyümölcsnél.
7:
A görögdinnye hűsít, és különösen sok citrullin található benne. Ez egy olyan aminosav, melyet testünk egy másik aminosav, az arginin előállításához használ, amit pedig testük arra fordít, hogy eltávolítsa szervezetünkből az ammóniát.
8:
A dinnyében található sokféle antioxidáns mérsékli az asztma súlyosságát, annak kellemetlen tüneteit, csökkenti továbbá a rák, a szívroham, és az ízületi gyulladás kialakulásának is a kockázatát.
9:
A görögdinnye jó tiamin-, kálium-, és magnéziumforrás. Mindhárom anyag kulcsszerepet játszik szervezetünk betegségektől való megvédésében.
10:
És ami nem utolsó: a görögdinnye teljesen zsírmentes, ugyanakkor támogatja az energateremelést. Kiváló táplálék, mert megvéd a makula degenerációtól (időskori vakság) is.
A nyári melegben szinte egyfolytában szomjasak, és emiatt fáradtak vagyunk. Ha valami energizáló folyadékra vágyunk, ne energiaitalt fogyasszuk, hanem vágjunk maguknak egy nagy szelet dinnyét. Semmi nem eshet olyan jól egy tikkasztó napon, mint egy friss, ropogós, lédús dinnyeszelet!